napisz do nas home
  1. Nowości
  2. Promocje
  3. Regulamin
  4. O Firmie
  5. Kontakt
*

A GDY CHCESZ WYBRAĆ DROŻDŻE ...

Poradnik ten przedstawia krótką charakterystykę posiadanych drożdży.
Klikając na nazwę drożdży, zostaniesz przeniesiony do pełnego opisu i możliwości ich zamówienia:

Enoferm T-306 - do fermentacji białych odmian winogron o wysokiej zawartości
                    monoterpenów jak Traminer i Muscat. Tworzą wina o wyraźnym
                    charakterze odmiany. Optymalna fermentacja mieści się granicach
                    17 a 25 st.C.
Enoferm Simi White - Do win białych i różowych w stylu kremowo-owocowym.
                    Poprawia cechy odmianowe, odczucie w ustach i teksturę. Do stworzenia
                    owocowego białego wina, szczególnie Chenin Blanc, Riesling i wina różowego
                    i Chardonnay opisany jako posiadający kremowy, owocowy charakter.
Lalvin BM 4x4 - 
to mieszanka drożdży BM45 i wybranych szczepów przez Lallemand z grupy
                    Lalvin, 
aby zapewnić wszystkie zalety BM45 z jeszcze większą niezawodnością
                    pracy w trudnych warunkach, 
które wydobywają to co najlepsze z win
                    czerwonych i białych. 
w fazie wzrostu ta mieszanka drożdży ma zdolność
                    uwalniania znacznej ilości polisacharydów reagujących z polifenolami w
                    moszczu fermentacyjnym. 
Ilość i jakość polisacharydów uwalnianych podczas
                    fermentacji ułatwia produkcję win czerwonych o świetnym odczuciu w ustach
                    i poprawionej stabilności koloru. W białych winach BM 4 × 4 uwalnia dużą
                    ilość estrów odpowiedzialnych za aromaty owocowe.
                    Nadaje również wrażenie krągłości w ustach i ułatwia fermentację jabłkowo-
                    mlekową.

Lalvin Cy-3079 - do win białych, klasyczny biały burgund, charakteryzuje się
                    stałym, średnim tempem fermentacji, zwłaszcza w niskich
                    temperaturach (13 ° C). Czas zakończenie fermentacji jest długi ze
                    względu na wczesne autolizy drożdży w wyniku czego otrzymuje się
                    zaokrąglone wina. Zalecane są do fermentacji Chardonnay w beczce.
                    Chardonnay produkowane z CY3079 mają bogate, pełne usta i
                    charakteryzują się aromatem świeżego masła, migdałów, miodu,
                    kwiatów i ananasów. Pozostawiają cukier resztkowy
Lalvin D 47 -  do win białych, dzięki ekstrakcji polisacharydów, daje wina pełne i
                    aksamitne w ustach, wzbogacone o świeże akcenty tropikalno-
                    cytrusowe
Lalvin Ec 1118 - do win białych i czerwonych, miodów pitnych, tworzą wina w
                    trudnych warunkach, niskiej temperatury, wysokiego poziomu cukru,
                    niskiego pH i wysokiego alkoholu
Lalvin ICV D-254 - do win czerwonych, tworzą wina w stylu śródziemnomorskim, 
                   daje obietnice wysokiej jakości, duże usta, intensywną koncentrację
                   smaków i aromatów owocowych, gładkie garbniki i lekko pikantne
                   zakończenie. 
Lalvin 71b   - do win białych, przerabiają od 10 do 30 % kwasu jabłkowego,
                    produkują dużą ilość estrów owocowych

Lalvin QA23 - stosuje się je do produkcji win białych: Chardonnay, Sauvignon blanc,
                    Chenin blanc, Colombard i Semillon.
do produkcji intensywnych,
                    owocowych win chrupkich i świeżych. Wzmacnia aromaty odmian
                    terpenowych poprzez swoją aktywność beta-glukozydazy i jest doskonałym
                    konwerterem tiolu, dzięki czemu jest komplementarnym drożdżakiem dla
                    rozwoju odmiany Sauvignon blanc z aromatami marakui.

Lalvin R2     - nadają się do fermentacji moszczu białego zawierającego większą ilość
                   cukru. 
Drożdże R2 są w stanie prowadzić prawidłową fermentację nawet przy
                   5°C. 
W trakcie fermentacji uwalniają prekursory aromatów owocowych i
                   kwiatowych. 
Zalecane są do fermentacji białych odmian aromatycznych, takich
                   jak Sauvignon Blanc, Riesling i Gewürztraminer.

Lalvin RA17 - do win czerwonych, tworzą wina lekkie, świeże, młode, owocowe, typu
                   Pinot Noir, tworzą wina miękkie, owocowe i aromatyczne z miękkimi
                   taninami
Lalvin RC 212 - tworzą wina typu burgundzkiego, mają właściwości stabilizacji
                   koloru i taniny podczas fermentacji i dojrzewania wina. Lalvin
                   Bourgorouge jest właściwym wyborem w celu zwiększenia zawartości
                   polifenoli przy wytwarzaniu win z Gamay, Zinfandel Grenache,
                   Regenta. Dają wina o dobrej strukturze z aromatami dojrzałych jagód
                   z elementami pieprznymi. 
Lalvin V-1116 - do typowych fermentacji win białych i czerwonych ale i do
                   wznowienia zatrzymanych fermentacji oraz tzw „trudnych fermentacji”.
                         
Nadają się do fermentacji niskotemperaturowych, pozwalają uzyskać
                   wina świeże, aromatyczne, zatrzymujące o wiele dłużej naturalny
                   zapach owoców niż wina otrzymane dzięki innym drożdżom.
                   Używa się ich do produkcji białych win aromatycznych, win lodowych
                   ale także krańcowo różnych dojrzałych win czerwonych. 
Lalvin W -     do win białych, z odmian: Riesling, Müller-Thurgau, Bacchus,
                    Phoenix,  Silvaner, Seyval Blanc, Sibera. D
obrze fermentują w niskich
                   temperaturach, tworzą subtelne, owocowe aromaty, szybko
                   rozpoczynają fermentację ale fermentacja jest umiarkowana,
                   pozwalająca zatrzymać uwalniane aromaty

Level BIODIVA TD291 Biodiva ™ to czysta kultura Torulaspora delbrueckii, która może
                   wzmocnić profil aromatyczny i złożoność win w ustach. Do win białych,
                   różowych i czerwonych. Do win lodowych, z późnego zbioru, z dużą
                   zawartością cukru.

Mycoferm Cru 05 - do win czerwonych, przerabiają od 10 do 30 % kwasu
                   jabłkowego, tworzą wina z aromatami ciemnych owoców leśnych,
                   jeżyn
Mycoferm IT Fruity Flavour - do win różowych, młodych czerwonych,
                   nouveau, z nutami czerwonych owoców: wiśni, czereśni, jeżyn.
                   Nadają się do zimnej maceracji
MYCOFERM PRO CHAMPAGNE - do win białych, różowych i musujących, criofilne,                   fruktofilne a także do zatrzymanych fermentacji

MYCOFERM CRU 811 - do win białych, także o wysokiej zawartości alkoholu. Nadają się
                    do wznowienia zatrzymanej fermentacji.
                    CRU 811 Saccharomyces cerevisiae var. bayanus, mocne i wyjątkowo
                    odporne na alkohol drożdże fermentowane w szerokim zakresie
                    temperatur. 
Podkreślają odmianowy charakter delikatnymi nutami
                    kwiatowymi i owocowymi, charakteryzują się dużą delikatnością aromatyczną
                    i niezwykłą ilością uwolnionych polisacharydów. 

MYCOFERM CRU 611 - do win białych i różowych w celu otrzymania zwiększonej
                   aromatyczności

Siha 3          - nadają się do fermentacji niskotemperaturowej. Drożdże te należy stosować
                   w celu otrzymania wyśmienitych, owocowych win białych oraz
                   charakterystycznych win czerwonych typu PRIMEUR". Charakterystyczne dla
                   tych win są lekkie i nietrwałe aromaty owocowe, które powstają przy
                   fermentacji prowadzonej w niskich temperaturach.
                   Drożdże te przeznaczone są dla winogron odmian:
Silvaner, Muller-Thurgau,
                    Pinot Blanc, Pinot Gris, Chasselas, Ugni Blanc, Gamay

Siha 4         -szczególnie nadaje się do produkcji wina musującego metodą
                   klasyczną w butelce ale i do klasycznej fermentacji oraz w celu
                   dokończenia zatrzymanej przedwcześnie fermentacji. Charakteryzuje
                   się: szybkim rozpoczęciem fermentacji, możliwością uruchomienia
                   zatrzymanej przedwcześnie fermentacji, tolerancją na niskie
                   temperatury, tworzy charakterystyczne dla odmiany bukiety i
                   jednocześnie intensyfikuje typowe smaki i zapachy odmianowe.
Siha 6         -do destylatów, w celu szybkiego przeprowadzenia fermentacji z
                   przyspieszoną eliminację zapachów, wytwarzające wysoką zawartości
                   alkoholu. Szczególnie nadaje się do fermentacji w nietypowej sytuacji
                   (SO2, alkohol), a także przydatne są dla fermentacji wszystkich
                   rodzajów owoców  (owoców pestkowych i korzeniowych, topinambur,
Siha 7         -w celu osiągnięcia typowego charakteru dla Rieslinga ale także innych
                   białych win w których najważniejszym elementem jest uzyskanie
                   typowego charakteru odmianowego.Zdolne są do produkowania
                   różnych win, ponieważ uwypuklają i podkreślają typowe bukiety dla
                   danej lokalizacji oraz gatunku
Siha 8         -do win czerwonych w stylu burgundzkim, w celu zachowania kolorów
                   ich szczególne zalety to szybka i niezawodna fermentacja nawet w
                   niekorzystnych warunkach. Dlatego ten szczep drożdży używa się do
                   uzyskania stabilności koloru odmian czerwonych: Pinot Noir,
                   Trollinger, portugalski Noir, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon i
                   innych odmian czerwonego wina. Uwypuklają charakter odmianowy
                   szczepów, przeprowadzają szybką fermentacją i tworzą tylko
                   niewielką ilość niepożądanych produktów ubocznych
Siha 9 sweet - celem selekcji były czyste aromaty wina i bezpieczna fermentacja bez
                   znaczącego tworzenia lotnych kwasów. SIHA Active Yeast 9 podkreśla
                   winogronowe właściwości białych win. Szczep drożdży jest szczególnie 
                   odpowiedni do produkcji świeżych białych win.
                   Zostały wyselekcjonowane dla stworzenia win z pozostawionym cukrem
                   resztkowym. Szczególnie nadaje się do: Riesling, Müller-Thurgau i Silvaner

Siha 10       -SIHA-Red Roman mogą być stosowane do fermentacji czerwonego
                   moszczu gronowego. Ich zadaniem jest przeprowadzić szybką i
                   niezawodna fermentację nawet w trudnych warunkach, przy wysokiej
                   zawartości alkoholu. Dbają o zachowanie koloru wina i niską
                   produkcją SO2. SIHA-Red Roman polepszają własności
                   organoleptyczne wina, poprzez zwiększoną zdolność do wyługiwania i
                   utrzymywania polisacharydów. Ten szczep drożdży jest odpowiedni do
                   uzyskania win w typie śródziemnomorskim czy bordoskim. Zalecane
                   odmiany: Cabernet Sauvignon, Lemberger, Syrah, Zinfandel,
                   Dornfelder, St Laurent. 
Siha Cryarome -
w celu zatrzymania w winie smaku i aromatu. Drożdże o
                   wyjątkowych możliwościach fermentacji w niskich temperaturach,
                   uzyskujące wysoką wydajność fermentacji i wybitnie utrwalające cechy
                   smakowe i aromatyczne winogron w trakcie fermentacji na zimno.
                   Tolerują temperaturę do 12-15 °C.   Niezawodnie fermentują w
                   niższych temperaturach. 
                   Drożdże te w równym stopniu nadają się do produkcji białych jak i
                   czerwonych win. Dzięki nim uzyskujemy wyraźne, pikantne, świeże i
                   podkreślone wina. Tworzą także eleganckie wina z pozostawionym
                   cukrem resztkowym. Nadają się do fermentacji win z późnego zbioru,
                   gdy kładziemy szczególny nacisk na elegancją i złożoność.
 
Sihaferm Elementznane z dużej produkcji estrów, promują specyficzne aromaty
                   winogron bez tworzenia silniejszych smaków owocowych. S
przyjają
                   zachowaniu specyficznych dla winogron smaków.
 Wina powstałe w wyniku
                   fermentacji Rieslinga z drożdżami SIHAFERM Element z winnicy Pechstein
                   określane były jako „mineralne” i „słone” o intensywnych aromatach
                   cytrusowych i krzemiennych.

Siha Rubino CRUTworzy czerwone wina z aromatem mokki i ciemnej czekolady.
                   Szczególnie nadaje się do wina z winogron odmiany Pinot Noir i Cabernet
                   Sauvignon

Siha White Arome - do win białych, delikatna fermentacja sprawia, że wina
                   zachowują świeżość i aromatyczność owoców, są gładkie i złożone
Uvaferm 228 - to drożdże których zadaniem jest uwydatnienie typowych charakterów
                   odmianowych w celu wyprodukowania win o wyjątkowym aromacie. Dzięki
                   aktywności ß-glukozydazy są szczególnie polecane do winogron bogatych w
                   terpeny. Dzięki swoim szczególnym cechom zwićkszają intensywność bukietu i
                   złożoność wina. Polisacharydy uwalniane w trakcie fermentacji przyczyniają 
                   sić 
do zwiększenia mounthfeel.
                   Uvaferm 228 może być użyty do produkcji win białych i musujących.
                   Do win białych z odmian: Chardonnay, Muller Thurgau, riesling, Pinot Blanc,
                   Muscat, Traminer, Veltliner. Szczególnie przydatne do Rieslinga i odmian
                   muscatowych

Uvaferm CM   W winach białych drożdże uvaferm CM wykazują delikatne aromaty i
                   zrównoważoną treść niezależnie od poziomu jakości winogron.
Wina czerwone
                   korzystają ze specjalnych właściwości szczepu drożdży CM we wszystkich
                   procesach fermentacji i są opisywane jako pełne i typowe dla tej odmiany.
                   Czysta fermentacja z uvaferm CM jest niezbędna dla destylatów jako
                   decydujący czynnik jakości składników alkoholu.