A GDY CHCESZ WYBRAĆ DROŻDŻE ...
Poradnik ten przedstawia krótką charakterystykę posiadanych drożdży.
Klikając na nazwę drożdży, zostaniesz przeniesiony do pełnego opisu i możliwości ich zamówienia:
Enoferm T-306 - do fermentacji białych odmian winogron o wysokiej zawartości
monoterpenów jak Traminer i Muscat. Tworzą wina o wyraźnym
charakterze odmiany. Optymalna fermentacja mieści się granicach
17 a 25 st.C.
Enoferm Simi White - Do win białych i różowych w stylu kremowo-owocowym.
Poprawia cechy odmianowe, odczucie w ustach i teksturę. Do stworzenia
owocowego białego wina, szczególnie Chenin Blanc, Riesling i wina różowego
i Chardonnay opisany jako posiadający kremowy, owocowy charakter.
Lalvin BM 4x4 - to mieszanka drożdży BM45 i wybranych szczepów przez Lallemand z grupy
Lalvin, aby zapewnić wszystkie zalety BM45 z jeszcze większą niezawodnością
pracy w trudnych warunkach, które wydobywają to co najlepsze z win
czerwonych i białych. w fazie wzrostu ta mieszanka drożdży ma zdolność
uwalniania znacznej ilości polisacharydów reagujących z polifenolami w
moszczu fermentacyjnym. Ilość i jakość polisacharydów uwalnianych podczas
fermentacji ułatwia produkcję win czerwonych o świetnym odczuciu w ustach
i poprawionej stabilności koloru. W białych winach BM 4 × 4 uwalnia dużą
ilość estrów odpowiedzialnych za aromaty owocowe.
Nadaje również wrażenie krągłości w ustach i ułatwia fermentację jabłkowo-
mlekową.
Lalvin Cy-3079 - do win białych, klasyczny biały burgund, charakteryzuje się
stałym, średnim tempem fermentacji, zwłaszcza w niskich
temperaturach (13 ° C). Czas zakończenie fermentacji jest długi ze
względu na wczesne autolizy drożdży w wyniku czego otrzymuje się
zaokrąglone wina. Zalecane są do fermentacji Chardonnay w beczce.
Chardonnay produkowane z CY3079 mają bogate, pełne usta i
charakteryzują się aromatem świeżego masła, migdałów, miodu,
kwiatów i ananasów. Pozostawiają cukier resztkowy
Lalvin D 47 - do win białych, dzięki ekstrakcji polisacharydów, daje wina pełne i
aksamitne w ustach, wzbogacone o świeże akcenty tropikalno-
cytrusowe
Lalvin Ec 1118 - do win białych i czerwonych, miodów pitnych, tworzą wina w
trudnych warunkach, niskiej temperatury, wysokiego poziomu cukru,
niskiego pH i wysokiego alkoholu
Lalvin ICV D-254 - do win czerwonych, tworzą wina w stylu śródziemnomorskim,
daje obietnice wysokiej jakości, duże usta, intensywną koncentrację
smaków i aromatów owocowych, gładkie garbniki i lekko pikantne
zakończenie.
Lalvin 71b - do win białych, przerabiają od 10 do 30 % kwasu jabłkowego,
produkują dużą ilość estrów owocowych
Lalvin QA23 - stosuje się je do produkcji win białych: Chardonnay, Sauvignon blanc,
Chenin blanc, Colombard i Semillon.do produkcji intensywnych,
owocowych win chrupkich i świeżych. Wzmacnia aromaty odmian
terpenowych poprzez swoją aktywność beta-glukozydazy i jest doskonałym
konwerterem tiolu, dzięki czemu jest komplementarnym drożdżakiem dla
rozwoju odmiany Sauvignon blanc z aromatami marakui.
Lalvin R2 - nadają się do fermentacji moszczu białego zawierającego większą ilość
cukru. Drożdże R2 są w stanie prowadzić prawidłową fermentację nawet przy
5°C. W trakcie fermentacji uwalniają prekursory aromatów owocowych i
kwiatowych. Zalecane są do fermentacji białych odmian aromatycznych, takich
jak Sauvignon Blanc, Riesling i Gewürztraminer.
Lalvin RA17 - do win czerwonych, tworzą wina lekkie, świeże, młode, owocowe, typu
Pinot Noir, tworzą wina miękkie, owocowe i aromatyczne z miękkimi
taninami
Lalvin RC 212 - tworzą wina typu burgundzkiego, mają właściwości stabilizacji
koloru i taniny podczas fermentacji i dojrzewania wina. Lalvin
Bourgorouge jest właściwym wyborem w celu zwiększenia zawartości
polifenoli przy wytwarzaniu win z Gamay, Zinfandel Grenache,
Regenta. Dają wina o dobrej strukturze z aromatami dojrzałych jagód
z elementami pieprznymi.
Lalvin V-1116 - do typowych fermentacji win białych i czerwonych ale i do
wznowienia zatrzymanych fermentacji oraz tzw „trudnych fermentacji”.
Nadają się do fermentacji niskotemperaturowych, pozwalają uzyskać
wina świeże, aromatyczne, zatrzymujące o wiele dłużej naturalny
zapach owoców niż wina otrzymane dzięki innym drożdżom.
Używa się ich do produkcji białych win aromatycznych, win lodowych
ale także krańcowo różnych dojrzałych win czerwonych.
Lalvin W - do win białych, z odmian: Riesling, Müller-Thurgau, Bacchus,
Phoenix, Silvaner, Seyval Blanc, Sibera. Dobrze fermentują w niskich
temperaturach, tworzą subtelne, owocowe aromaty, szybko
rozpoczynają fermentację ale fermentacja jest umiarkowana,
pozwalająca zatrzymać uwalniane aromaty
Level BIODIVA TD291 Biodiva ™ to czysta kultura Torulaspora delbrueckii, która może
wzmocnić profil aromatyczny i złożoność win w ustach. Do win białych,
różowych i czerwonych. Do win lodowych, z późnego zbioru, z dużą
zawartością cukru.
Mycoferm Cru 05 - do win czerwonych, przerabiają od 10 do 30 % kwasu
jabłkowego, tworzą wina z aromatami ciemnych owoców leśnych,
jeżyn
Mycoferm IT Fruity Flavour - do win różowych, młodych czerwonych,
nouveau, z nutami czerwonych owoców: wiśni, czereśni, jeżyn.
Nadają się do zimnej maceracji
MYCOFERM PRO CHAMPAGNE - do win białych, różowych i musujących, criofilne, fruktofilne a także do zatrzymanych fermentacji
MYCOFERM CRU 811 - do win białych, także o wysokiej zawartości alkoholu. Nadają się
do wznowienia zatrzymanej fermentacji.
CRU 811 Saccharomyces cerevisiae var. bayanus, mocne i wyjątkowo
odporne na alkohol drożdże fermentowane w szerokim zakresie
temperatur. Podkreślają odmianowy charakter delikatnymi nutami
kwiatowymi i owocowymi, charakteryzują się dużą delikatnością aromatyczną
i niezwykłą ilością uwolnionych polisacharydów.
MYCOFERM CRU 611 - do win białych i różowych w celu otrzymania zwiększonej
aromatyczności
Siha 3 - nadają się do fermentacji niskotemperaturowej. Drożdże te należy stosować
w celu otrzymania wyśmienitych, owocowych win białych oraz
charakterystycznych win czerwonych typu PRIMEUR". Charakterystyczne dla
tych win są lekkie i nietrwałe aromaty owocowe, które powstają przy
fermentacji prowadzonej w niskich temperaturach.
Drożdże te przeznaczone są dla winogron odmian:Silvaner, Muller-Thurgau,
Pinot Blanc, Pinot Gris, Chasselas, Ugni Blanc, Gamay
Siha 4 -szczególnie nadaje się do produkcji wina musującego metodą
klasyczną w butelce ale i do klasycznej fermentacji oraz w celu
dokończenia zatrzymanej przedwcześnie fermentacji. Charakteryzuje
się: szybkim rozpoczęciem fermentacji, możliwością uruchomienia
zatrzymanej przedwcześnie fermentacji, tolerancją na niskie
temperatury, tworzy charakterystyczne dla odmiany bukiety i
jednocześnie intensyfikuje typowe smaki i zapachy odmianowe.
Siha 6 -do destylatów, w celu szybkiego przeprowadzenia fermentacji z
przyspieszoną eliminację zapachów, wytwarzające wysoką zawartości
alkoholu. Szczególnie nadaje się do fermentacji w nietypowej sytuacji
(SO2, alkohol), a także przydatne są dla fermentacji wszystkich
rodzajów owoców (owoców pestkowych i korzeniowych, topinambur,
Siha 7 -w celu osiągnięcia typowego charakteru dla Rieslinga ale także innych
białych win w których najważniejszym elementem jest uzyskanie
typowego charakteru odmianowego.Zdolne są do produkowania
różnych win, ponieważ uwypuklają i podkreślają typowe bukiety dla
danej lokalizacji oraz gatunku
Siha 8 -do win czerwonych w stylu burgundzkim, w celu zachowania kolorów
ich szczególne zalety to szybka i niezawodna fermentacja nawet w
niekorzystnych warunkach. Dlatego ten szczep drożdży używa się do
uzyskania stabilności koloru odmian czerwonych: Pinot Noir,
Trollinger, portugalski Noir, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon i
innych odmian czerwonego wina. Uwypuklają charakter odmianowy
szczepów, przeprowadzają szybką fermentacją i tworzą tylko
niewielką ilość niepożądanych produktów ubocznych
Siha 9 sweet - celem selekcji były czyste aromaty wina i bezpieczna fermentacja bez
znaczącego tworzenia lotnych kwasów. SIHA Active Yeast 9 podkreśla
winogronowe właściwości białych win. Szczep drożdży jest szczególnie
odpowiedni do produkcji świeżych białych win.
Zostały wyselekcjonowane dla stworzenia win z pozostawionym cukrem
resztkowym. Szczególnie nadaje się do: Riesling, Müller-Thurgau i Silvaner
Siha 10 -SIHA-Red Roman mogą być stosowane do fermentacji czerwonego
moszczu gronowego. Ich zadaniem jest przeprowadzić szybką i
niezawodna fermentację nawet w trudnych warunkach, przy wysokiej
zawartości alkoholu. Dbają o zachowanie koloru wina i niską
produkcją SO2. SIHA-Red Roman polepszają własności
organoleptyczne wina, poprzez zwiększoną zdolność do wyługiwania i
utrzymywania polisacharydów. Ten szczep drożdży jest odpowiedni do
uzyskania win w typie śródziemnomorskim czy bordoskim. Zalecane
odmiany: Cabernet Sauvignon, Lemberger, Syrah, Zinfandel,
Dornfelder, St Laurent.
Siha Cryarome -w celu zatrzymania w winie smaku i aromatu. Drożdże o
wyjątkowych możliwościach fermentacji w niskich temperaturach,
uzyskujące wysoką wydajność fermentacji i wybitnie utrwalające cechy
smakowe i aromatyczne winogron w trakcie fermentacji na zimno.
Tolerują temperaturę do 12-15 °C. Niezawodnie fermentują w
niższych temperaturach.
Drożdże te w równym stopniu nadają się do produkcji białych jak i
czerwonych win. Dzięki nim uzyskujemy wyraźne, pikantne, świeże i
podkreślone wina. Tworzą także eleganckie wina z pozostawionym
cukrem resztkowym. Nadają się do fermentacji win z późnego zbioru,
gdy kładziemy szczególny nacisk na elegancją i złożoność.
Sihaferm Element - znane z dużej produkcji estrów, promują specyficzne aromaty
winogron bez tworzenia silniejszych smaków owocowych. Sprzyjają
zachowaniu specyficznych dla winogron smaków. Wina powstałe w wyniku
fermentacji Rieslinga z drożdżami SIHAFERM Element z winnicy Pechstein
określane były jako „mineralne” i „słone” o intensywnych aromatach
cytrusowych i krzemiennych.
Siha Rubino CRU - Tworzy czerwone wina z aromatem mokki i ciemnej czekolady.
Szczególnie nadaje się do wina z winogron odmiany Pinot Noir i Cabernet
Sauvignon
Siha White Arome - do win białych, delikatna fermentacja sprawia, że wina
zachowują świeżość i aromatyczność owoców, są gładkie i złożone
Uvaferm 228 - to drożdże których zadaniem jest uwydatnienie typowych charakterów
odmianowych w celu wyprodukowania win o wyjątkowym aromacie. Dzięki
aktywności ß-glukozydazy są szczególnie polecane do winogron bogatych w
terpeny. Dzięki swoim szczególnym cechom zwićkszają intensywność bukietu i
złożoność wina. Polisacharydy uwalniane w trakcie fermentacji przyczyniają
sić do zwiększenia mounthfeel.
Uvaferm 228 może być użyty do produkcji win białych i musujących.
Do win białych z odmian: Chardonnay, Muller Thurgau, riesling, Pinot Blanc,
Muscat, Traminer, Veltliner. Szczególnie przydatne do Rieslinga i odmian
muscatowych
Uvaferm CM W winach białych drożdże uvaferm CM wykazują delikatne aromaty i
zrównoważoną treść niezależnie od poziomu jakości winogron.Wina czerwone
korzystają ze specjalnych właściwości szczepu drożdży CM we wszystkich
procesach fermentacji i są opisywane jako pełne i typowe dla tej odmiany.
Czysta fermentacja z uvaferm CM jest niezbędna dla destylatów jako
decydujący czynnik jakości składników alkoholu.