Jacek Jamrozik - Badanie i korekta moszczu gronowego
Materiały szkoleniowe z tematu:
Badanie i korekta moszczu gronowego
Przemyśl, wrzesień 2011
Jacek Jamrozik
Dokładne określenie zawartości cukru w moszczu możliwe jest tylko dość skomplikowaną metodą chemiczną. Natomiast pomiary fizykochemiczne takie jak refraktometryczne i areometryczne są słuszne tylko dla czystych roztworów cukrów np. skala Brixa, Ballinga i Oeschlego albo opierają się na uśrednionych wieloletnich obserwacjach przeprowadzonych w danym kraju np. o KMW i oNM.
O tym jak w miarę dokładnie określić zawartość cukru w moszczu i w jaki sposób wyliczyć ile cukru powinniśmy dodać a także w jaki sposób oznaczyć zawartość kwasu oraz jak zmniejszyć ilość kwasu w moszczu i winie mówi niniejszy artykuł napisany przez "Alchemika".
Bywają lata gdy w moszczu brakuje azotu przyswajalnego przez drożdże. Dzieje się tak także przy eksperymentalnych metodach wytwarzania wina. Ostatnia część wykładu Alchemika poświęcona została więc oznaczaniu azotu.