Ile drożdży do wina
Każdy typ drożdży wymaga innego podejścia.
Drożdże z grupy SIHA potrzebują ilości ok. 15g do właściwego uruchomienia fermentacji w 100l nastawu.
Jednak, gdy ilość cukru przekracza 25 Brix, wówczas powinno się zastosować około 25g/100l.
Przy trudnej (np. większa ilość cukru i niska temperatura) lub zatrzymanej fermentacji, powinno się zastosować nawet 40g drożdży na 100l nastawu.
Drożdże z grupy Lalvin potrzebują ilości ok. 20g do właściwego uruchomienia fermentacji w 100l nastawu.
Jednak, gdy ilość cukru przekracza 25 Brix, wówczas powinno się zastosować około 30g/100l.
Przy trudnej (np. większa ilość cukru i niska temperatura) lub zatrzymanej fermentacji, powinno się zastosować nawet 50g drożdży na 100l nastawu.
Podane ilości drożdży należy użyć w sytuacji, gdy przygotowujemy tzw. matkę drożdżową, czyli uwadnianie drożdży przez 20 minut w wodzie lub mieszaninie moszczu i wina(50/50) w temperaturze 38st.C.
Gdy nie przygotowujemy matki drożdżowej, tylko wsypujemy drożdże bezpośrednio do nastawu, wóczas ilość drożdży zwiększamy o 50%, biorąc pod uwagę powyższe wielkości jako wyjściowe.