napisz do nas home
  1. Nowości
  2. Promocje
  3. Regulamin
  4. O Firmie
  5. Kontakt
*

Ile drożdży do wina

Każdy typ drożdży wymaga innego podejścia.

Drożdże z grupy SIHA potrzebują ilości ok. 15g do właściwego uruchomienia fermentacji w 100l nastawu.
Jednak, gdy ilość cukru przekracza 25 Brix, wówczas powinno się zastosować około 25g/100l.
Przy trudnej (np. większa ilość cukru i niska temperatura) lub zatrzymanej fermentacji, powinno się zastosować nawet 40g drożdży na 100l nastawu.

Drożdże z grupy Lalvin potrzebują ilości ok. 20g do właściwego uruchomienia fermentacji w 100l nastawu.
Jednak, gdy ilość cukru przekracza 25 Brix, wówczas powinno się zastosować około 30g/100l.
Przy trudnej (np. większa ilość cukru i niska temperatura) lub zatrzymanej fermentacji, powinno się zastosować nawet 50g drożdży na 100l nastawu.

Podane ilości drożdży należy użyć w sytuacji, gdy przygotowujemy tzw. matkę drożdżową, czyli uwadnianie drożdży przez 20 minut w wodzie lub mieszaninie moszczu i wina(50/50) w temperaturze 38st.C.

Gdy nie przygotowujemy matki drożdżowej, tylko wsypujemy drożdże bezpośrednio do nastawu, wóczas ilość drożdży zwiększamy o 50%, biorąc pod uwagę powyższe wielkości jako wyjściowe.