Porównanie charakterystyki lotnych profili czerwonych win: francuskich, włoskich, hiszpańskich i pol
Tytuł pracy:
Comparative characterization of volatile profiles of French, Italian, Spanish, and Polish red wines using headspace solid-phase microextraction/gas chromatography-mass spectrometry
[Porównanie charakterystyki lotnych profili czerwonych win: francuskich, włoskich, hiszpańskich i polskich]
Autorzy badań: Anna Stój, Tomasz Czernecki,Dorota Domagała &Zdzisław Targoński
Celem badania było poznanie, czy wina z Francji, Włoch, Hiszpanii i Polski różnią się składem lotnych związków i czy można odróżnić czerwone wina z Polski od win z innych krajów europejskich.
W winach przebadano trzydzieści pięć związków aromatycznych należących do kilku grup - 13 alkoholi, 9 kwasów, 3 aldehydy, 7 estry, 2 ketony i 1 lotny fenol.
Analiza statystyczna wykazała znaczące różnice między francuskimi, włoskimi, hiszpańskimi i polskimi winami.
Analiza klastrów hierarchicznych (HCA) wykazała, że polskie wina miały cechy dobrze odróżniające je od win z innych krajów.
Streszczenie [tutaj]
Uwaga nieautoryzowana z autorami badań: jeśli do konkursu win lub do sprzedaży zostanie zgłoszone polskie wino a wykonane zostanie z winogron sprowadzonych z innych krajów europejskich, wówczas analiza tego wina może wykazać jego właściwe pochodzenie. [JL]