napisz do nas home
  1. Nowości
  2. Promocje
  3. Regulamin
  4. O Firmie
  5. Kontakt
*

Zgłoszone zmiany do ustawy "winiarskiej"

data dodania: 24 Marzec 2011 00:34

Projekt zmian w ustawie przygotowany po konsultacjach Stowarzyszeń Winiarskich : Zielonogórskie SW, Małopolskie FW, Tarnowskie BW, SW Podkarpacia, Śląskie SW.

 

W projekcie ustawy  o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (druk 3788) wprowadza się następujące zmiany :

 

  1. w Art. 2 wprowadza się pkt. 26 :

26) producent – osoba fizyczna lub prawna która wyrabia lub rozlewa wino w celu wprowadzenia do obrotu.

  1. w Art. 2 wprowadza się pkt. 27 :

27) mały winiarz – producent uprawiający winorośl na terenie Rzeczpospolitej Polskiej którego areał jest nie większy niż 50 arów i wyrabiający wino wyłącznie z tej uprawy w ilości nie większej niż 5000 litrów.

  1. Art. 17 ust. 3 otrzymuje brzmienie :

3. Wymagania w zakresie uzyskania wpisu do rejestru nie stosuje się do producentów, którzy wyłącznie wyrabiają i rozlewają wino uzyskane z winogron pochodzących z upraw własnych.

  1. Art. 18 ust. 1 otrzymuje brzmienie :

1. Przedsiębiorca wykonujący działalność gospodarczą w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich, z wyłączeniem producenta spełniającego wymagania określone w art. 19 ust. 3 oraz producenta, o którym mowa w art. 17 ust. 3, który spełnia wymagania określone w art. 24 ust. 1:

1)                 opracowuje w formie pisemnej i wdraża system kontroli wewnętrznej wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich, obejmujący w szczególności określenie:

a)     częstotliwości i sposobu pobierania próbek do badań jakości tych wyrobów,

b)     metod przeprowadzania badań jakości, o których mowa w lit. a,

c)     sposobu postępowania z wyrobami winiarskimi nie spełniającymi wymagań
w zakresie jakości;

2)                 posiada plan obiektów budowlanych przeznaczonych do wykonywania tej działalności, obejmujący w szczególności pomieszczenia produkcyjne, magazynowe, socjalne i sanitarne, z zaznaczeniem:

a)     linii technologicznych,

b)     dróg przemieszczania surowców i gotowych wyrobów,

c)     stanowisk pracy;

3)                 wyznacza osobę odpowiedzialną za kontrolę jakości wyrobów winiarskich;

4)                 dysponuje obiektami budowlanymi wyposażonymi w:

a)     zbiorniki do magazynowania i przechowywania wyrobów winiarskich, których całkowita pojemność technologiczna wynosi co najmniej 50 % miesięcznej wielkości wyrobu wyrobów winiarskich, o których mowa w art. 3 pkt. 2, lub 75 % miesięcznej wielkości wyrobu fermentowanych napojów winiarskich,
a w przypadku rozlewu wyrobów winiarskich – co najmniej 25 % miesięcznej wielkości rozlewu,

b)     urządzenia filtracyjne zapewniające uzyskanie wymaganej klarowności wyrobu winiarskiego,

c)     urządzenia do przygotowania opakowań jednostkowych, w szczególności urządzenia do ich mycia i odkażania,

d)     urządzenia do napełniania wyrobem winiarskim opakowań jednostkowych,

e)     urządzenia laboratoryjne umożliwiające przeprowadzenie badań jakości,
o których mowa w pkt. 1 lit. a

– co potwierdza pozytywna opinia techniczno-technologiczna wydana przez właściwego ze względu na planowane miejsce wykonywania tej działalności wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, zwanego dalej „wojewódzkim inspektorem”;

zapewnia spełnianie przez obiekty budowlane i urządzenia, o których mowa w pkt. 4 lit. b – e, wymagań określonych w przepisach o ochronie przeciwpożarowej, sanitarnych i o ochronie środowiska, co potwierdza zaświadczenie wydane przez komendanta powiatowego (miejskiego) Państwowej Straży Pożarnej, państwowego powiatowego inspektora sanitarnego oraz wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska właściwych ze względu na planowane miejsce wykonywania tej działalności.

5.       Art. 24 ust. 1 otrzymuje brzmienie :

1. Producent określony w art. 17 ust. 3 nie podlegający na podstawie art. 47 ust. 1 pkt. 2 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, obowiązkowi wyrobu wina w składzie podatkowym:

1) spełnia warunki określone w art. 18 ust. 1 pkt. 1 i art. 19 ust. 3 pkt. 2;

2) wyznacza osobę odpowiedzialną za:

a) prowadzenie rejestru przychodu i rozchodu wyrobów winiarskich, o którym mowa w art. 36 rozporządzenia Komisji (WE) nr 436/2009 z dnia 26 maja 2009 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do rejestru winnic, obowiązkowych deklaracji
i sporządzania informacji na potrzeby monitorowania rynku, dokumentów towarzyszących przewozowi wyrobów i rejestrów prowadzonych w sektorze wina (Dz. Urz. UE L 128 z 27.05.2009, str. 15, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 436/2009”,

b) kontrolę jakości wyrabianego i rozlewanego wina,

 c)wystawianie dokumentu towarzyszącego, o którym mowa w art. 185c ust. 1 rozporządzenia nr 1234/2007.

6.       Art. 24 ust 2 otrzymuje brzmienie :

2. Producent, o którym mowa w ust. 1, może wyrabiać i rozlewać wino uzyskane z winogron pochodzących z upraw własnych, z przeznaczeniem do wprowadzenia do obrotu, jeżeli:

1) posiada tytuł prawny do obiektów budowlanych, w których jest prowadzony wyrób takiego wina;

2) spełnia warunek, o którym mowa w art. 18 ust. 2 pkt. 2.

7.       Wprowadza się w Art. 24 ust. 4

4. Wymogi określone w ust. 1-3 nie dotyczą małego winiarza o ile nie wyrabia on wina posiadającego chronioną nazwę pochodzenia albo chronione oznaczenie geograficzne.

8.       Art. 29 ust 2 otrzymuje brzmienie :

2. Wpisu do ewidencji dokonuje się na wniosek producenta, na każdy rok gospodarczy, w którym będzie wyrabiane wino, w terminie do dnia 1 sierpnia.

9.       Art. 29 ust 4 otrzymuje brzmienie :

4. Wniosek o wpis do ewidencji zawiera:

1) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo firmę, siedzibę i adres  producenta, a w przypadku gdy przedsiębiorca nie posiada uprawy winorośli, z której winogron wyrabia się wino przeznaczone do wprowadzenia do obrotu –  również imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo firmę, siedzibę i adres właściciela uprawy winorośli;

2) określenie miejsca wyrobu wina;

3) informację o lokalizacji uprawy winorośli, z której winogron wyrabia się wino przeznaczone do wprowadzenia do obrotu, zawierającą wskazanie:

a)     województwa, powiatu i gminy,

b)     nazwy oraz numeru obrębu ewidencyjnego,

c)     numeru arkusza mapy i numeru działki ewidencyjnej, z podaniem nazw odmian winorośli tam uprawianych oraz całkowitej powierzchni tej uprawy;

4) informację o całkowitej powierzchni upraw winorośli innych niż określone w pkt. 3.

10.   Art. 29 ust 5 otrzymuje brzmienie :

5. Wniosek o wpis do ewidencji, w przypadku gdy w poprzednim roku gospodarczym producent został wpisany do ewidencji, a informacje wymienione
w ust. 4 nie uległy zmianie, zawiera następujące dane:

1) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo firmę, siedzibę i adres producenta;

2) numer wpisu do ewidencji zawarty w decyzji, o której mowa w art. 30 ust. 3 pkt. 1.

11.   Art. 29 ust 7 otrzymuje brzmienie :

7. Wniosek, o którym mowa w ust. 6, zawiera następujące dane:

1) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo firmę, siedzibę i adres producenta;

2) numer wpisu do ewidencji zawarty w decyzji, o której mowa w art. 30 ust. 3 pkt. 1.

12.   Art. 42 otrzymuje brzmienie :

Art. 42. Minister właściwy do spraw rynków rolnych może określić, w drodze rozporządzenia:

1) sposób usuwania produktów ubocznych powstałych przy wyrobie wina, mając na względzie zapobieganie nadmiernemu tłoczeniu winogron zgodnie z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu nr 1234/2007 w załączniku XVb w pkt. D;

2) producentów zwolnionych z obowiązku prowadzenia rejestru przychodu i rozchodu wyrobów winiarskich, o którym mowa w art. 36 rozporządzenia nr 436/2009, mając na względzie wymagania określone w art. 37 ust. 3 rozporządzenia nr 436/2009;

3) maksymalną wydajność winogron uzyskiwaną z jednego hektara uprawy winorośli, mając na względzie zapewnienie odpowiedniej jakości wyrabianych win;

4) sposób prowadzenia rejestru przychodu i rozchodu wyrobów winiarskich,
o którym mowa w art. 36 rozporządzenia nr 436/2009, odnotowywania informacji
o stwierdzeniu ewentualnych przypadkowych zmian objętości wyrobów winiarskich oraz ewentualnego przeznaczania wyrabianych wyrobów winiarskich na potrzeby własne, mając na względzie spełnienie wymagań określonych w art. 39 ust. 2 rozporządzenia nr 436/2009.

13.   Art. 43 ust 3 otrzymuje brzmienie :

3. Certyfikację wina, o której mowa w art. 63 rozporządzenia nr 607/2009, przeprowadza się na wniosek producenta wyrabiającego wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, składany na dany rok gospodarczy w terminie do dnia 15 sierpnia.

14.   Art. 43 ust 4 otrzymuje brzmienie :

4. Wniosek, o którym mowa w ust. 3, zawiera:

1) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo firmę, siedzibę i adres producenta wyrabiającego wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, a w przypadku gdy przedsiębiorca ten nie posiada uprawy winorośli, z której wyrabia się wino przeznaczone do wprowadzenia do obrotu – również imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo firmę, siedzibę i adres właściciela uprawy winorośli;

2) określenie miejsca wyrobu wina z określonego rocznika lub wina z określonej odmiany;

3) informację o lokalizacji uprawy winorośli, z której wyrabia się wino z określonego rocznika lub wino z określonej odmiany winorośli, w danym roku gospodarczym, zawierającą wskazanie:

a)     województwa, powiatu i gminy,

b)     nazwy oraz numeru obrębu ewidencyjnego,

c)     numeru arkusza mapy, numeru i wielkości działek ewidencyjnych oraz wielkości:

                   powierzchni uprawy winorośli, z której wyrabia się wino z określonego rocznika lub wino z określonej odmiany winorośli, w danym roku gospodarczym,

                   całkowitej powierzchni uprawy winorośli znajdującej się na tych działkach oraz powierzchni przeznaczonej do pozyskiwania winogron do wyrobu wina w danym roku gospodarczym,

d)    nazwy lub nazw odmian winorośli, w przypadku wyrobu wina z określonej odmiany winorośli.

15.   Art. 60 ust 2 otrzymuje brzmienie :

2. Opinie, o których mowa w ust. 1 pkt. 4, organizacje reprezentujące producentów wykonujących działalność gospodarczą w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich przekazują w terminie 60 dni od dnia otrzymania wniosku o ich wyrażenie.

16.   Art. 63 otrzymuje brzmienie :

Art. 63. 1. W przypadku złożenia zastrzeżenia do wniosku o objęcie ochroną, minister właściwy do spraw rynków rolnych powiadamia o tym wnioskodawcę oraz zwraca się z wnioskiem do organizacji reprezentujących producentów wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich oraz do Głównego Inspektora o wyrażenie opinii co do zasadności złożonego zastrzeżenia.

2. Opinie, o których mowa w ust. 1, organizacje reprezentujące producentów wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich przekazują w terminie 30 dni od dnia otrzymania wniosku o ich wyrażenie.

17.   Art. 71 otrzymuje brzmienie :

Art. 71. Producent wyrabiający zgodnie z wymaganiami zawartymi
w specyfikacji wyrób winiarski, którego nazwa pochodzenia albo oznaczenie geograficzne zostały wpisane na listę, o której mowa w art. 69 ust. 2, ma prawo używania w obrocie nazwy wpisanej na tę listę.

18.   Wprowadza się artykuł 93a

Art. 93a. W ustawie z dnia 2 lipca 2004 roku o swobodzie działalności gospodarczej Art. 3. otrzymuje brzmienie:

„Art.3.Przepisów ustawy nie stosuje się do działalności wytwórczej w rolnictwie w zakresie upraw rolnych oraz chowu i hodowli zwierząt, ogrodnictwa, warzywnictwa, leśnictwai rybactwa śródlądowego, a także wynajmowania przez rolników pokoi, sprzedaży posiłków domowych i świadczenia w gospodarstwach rolnych innych usług związanych z pobytem turystów oraz wyrobu wina przez producentów wyrabiających mniej niż 1.000 hektolitrów w ciągu roku gospodarczego uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych, o których mowa w art. 17 ust. 3 ustawy z dnia …..... o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. Nr …, poz. …).”.

19.   Wprowadza się artykuł 93b :

Art. 93b. W ustawie z dnia 26 lipca 1991 roku o podatku dochodowym od osób fizycznych Art. 21 ust. 1 pkt. 71) otrzymuje brzmienie:

„71) dochody ze sprzedaży produktów roślinnych i zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy lub hodowli, niestanowiących działów specjalnych produkcji rolnej, przerobionych sposobem przemysłowym, jeżeli przerób polega na kiszeniu produktów roślinnych lub przetwórstwie mleka albo na uboju zwierząt rzeźnych i obróbce poubojowej tych zwierząt, w tym również na rozbiorze, podziale i klasyfikacji mięsa oraz na wyrobie wina gronowego uzyskanego z winogron pochodzących z upraw własnych wyrabianego przez producentów o których mowa w art. 17 ust. 3 ustawy z dnia …... r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr ..., poz. ...) jeżeli produkcja nie przekracza 1000 hl w ciągu roku gospodarczego  ;”

 

20.    Wprowadza się artykuł 93c :

Art. 93b.  w ustawie z dnia z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz.U. z 1982 r. Nr 35, poz. 230 z późn. zm.) wprowadza się następujące zmiany:

1) wprowadza się art. 91 Ust. 6 :

„6. Wymóg ust. 5 nie obowiązuje producentów o których mowa w art. 17 ust. 3 ustawy z dnia ... r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr … , poz. …);”

2) w art. 21. wprowadza się ust. 11 :

„11). rejestr przedsiębiorców – ewidencja działalności gospodarczej lub rejestr przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym lub ewidencja przedsiębiorców wyrabiających wino z winogron pozyskanych z upraw położonych na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej”

3) w art. 18 ust. 7 pkt. 3 otrzymuje brzmienie :

„3) zaopatrywanie się w napoje alkoholowe u producentów i przedsiębiorców posiadających odpowiednie zezwolenie na sprzedaż hurtową napojów alkoholowych lub o których jest mowa w art. 91 Ust. 6;”