napisz do nas home
  1. Nowości
  2. Promocje
  3. Regulamin
  4. O Firmie
  5. Kontakt
*

14 sierpnia 10'r odbyły się dwa zapowiedziane szkolenia

data dodania: 15 Sierpień 2010 22:31

Zgodnie z ogłoszeniem, Małopolskie Forum Winne zorganizowało w dniu 14 sierpnia 2010 r, kolejne szkolenie dla winiarzy.
Tym razem p. Agnieszka Wyrobek Rousseau mówiła o największym problemie z jakim mają do czynienia winiarze przy fermentacji win białych. Jest to utlenianie moszczu i wina.
W trakcie swojej pracy winiarze spotykają się z tym problemem na wielu etapach winifikacji i po jej zakończeniu. Wykład poświęcony został sposobom przeciwdziałania temu zjawisku a także badaniu wina na podatność na utlenianie. Omówione zostały stosowane środki, wielkości ich stosowania i metodykę postępowania. A także sposoby wykorzystania utlenionego wina i to wcale nie w celu uzyskania madery.
Tradycyjnie już po omówieniu głównego tematu, uczestnicy szkolenia przedstawiali problemy z jakimi zmagają się przy produkcji wina. 

Drugie szkolenie przeprowadził dr Janusz Mazurek.
Tematyką szkolenia była ochrona winorośli.
Dla osób które pierwszy raz zetknęły się z tym tematem było to cenne spotkanie. Zarówno szerokość tematu jak i jego szczegółowość pozwoliły każdemu na zrozumienie istoty ochrony.
Okazało się, że także kolejne zetknięcie się z tym samym tematem może zaowocować ciekawymi spostrzeżeniami.
Podsumowaniem tematu ochrony stało się spostrzeżenie, że dla uzyskania właściwej jakości wina, konieczne staje się zarejestrowanie skutecznych środków ochrony przeciwko szarej pleśni.
Infekcje grzybowe winorośli i owoców negatywnie wpływają na jakość wina. Wina są niestabilne, zmieniają barwę, pojawiają się negatywne nuty smakowe. 
Grzyby są także żródłem mytotoksyn. Są to trucizny kumulujące się w organizmie, które powodują:  notoryczne zmęczenie, obniżenie sprawności, brak koncentracji, złe samopoczucie i wiele chorób mogących prowadzić nawet do śmierci - m.in. marskość wątroby, nowotwory.

W GALERII umieściłem inne zdjęcia z obu spotkań.
(JL)

*